Sorry

IMG_0887
Lieve Allemaal,

Bali is geen Afrika (gut…), hier niet wekelijks of soms zelfs dagelijks toestanden – positief of negatief – het leven kabbelt meer. Mijnheer Par en zijn zoon werden allebei ziek en waren uiteindelijk gedwongen in bed te blijven – niet best want geen werk, geen inkomen. Maar naar de dokter gaan deden ze niet. Het is algemeen bekend dat dokters nog wel eens een prik uit willen delen en daar begonnen ze niet aan. Deze keer liep het goed af, ze werden vanzelf weer beter. Ik hoor ook andere verhalen, tot de dood erop volgde. Dokters…

Ik heb intussen een hond maar misschien ben ik wel weer in dezelfde valkuil gevallen als met Dopie in Afrika; het is een vriendelijke hond. Hij kwispelt naar wie er maar komt, gaat opzitten en steekt zijn poot uit. Hoe maakt u het. Alleen aan de vissen in de vijver heeft hij een pest, hij blaft ze fanatiek aan, de vissen zwemmen door. Dat lieve was niet helemaal de bedoeling, hij was ook gedacht om eventuele inbrekers af te schrikken. Nu maar hopen dat die niet weten dat Zoef, zo heet hij, een klein hartje heeft. Zijn naam is ook al verkeerd gekozen. Balinezen spreken de F meestal uit als een P dus de hond wordt soep. Soephond, niet leuk. (Ik ben meestal mister Perang, dat dat ook oorlog betekent negeer ik maar.)

De inbrekers zijn gepakt door de politie. Het was een duo; één persoon uit Java – nou, zie je wel zeggen de Balinezen dan. En één persoon uit Bali. Oei. Hij bleek gelukkig wel ver van hier te komen. Buleleng, dat is helemaal in het noorden van het eiland. Ze zijn hier door het buurtje geleid om aan te geven waar ze het allemaal gedaan hebben en volgens mijnheer Par was het maar goed dat het al donker was en regende, anders hadden de buurtbewoners ze zeker in elkaar geslagen. (!) Nu moet ik naar de politie. De spullen hebben ze waarschijnlijk wel terug – het waren negen inbraken bij elkaar en zo snel kán het allemaal niet verdwenen zijn – maar er ligt mogelijk een probleem. Van verschillende kanten hoor ik dat me dat wel geld gaat kosten. De helft van de waarde aan de politie betalen, een soort vindersloon, heb ik nog steeds voor een prikkie mijn spullen terug. Vinden de Balinezen. Nou ik dacht het niet. De hele dag al doe ik, ter voorbereiding, een mijnheer Konijn. (voor wie het verhaal van mijnheer Konijn niet kent, zie onderaan.)

Recent waren er een aantal filmpjes op het net, en ook op de Nederlandse TV naar ik begrijp, over de corruptie hier op Bali. Man (journalist) zonder helm en zonder rijbewijs op de motor betaalt € 16,– en mag dan doorrijden. Terecht merkt Frans op dat je mensen beter kan waarschuwen voor de gevaren van het rijden zonder helm dan deze sensatie-onzin maar hier heeft het veel commotie veroorzaakt. Dewa, de chauffeur waar ik een keer mee naar Denpasar rijd vindt het een schande, en goed dat die agent gelijk is ontslagen. Tijdens dezelfde rit worden we, verderop in de stad, aangehouden; Dewa heeft zijn gordel niet om. Hij vouwt geroutineerd 10.000 rupiah (€ 0,80) in zijn kentekenbewijs en vijf seconden later rijden we weer verder. Toen ik de motor kocht was er niet gelijk een kenteken. Zoiets duurt een dag of tien. Maar geen probleem hoor; de dealer levert zo lang een valse nummerplaat en schroeft die er voor je op. ‘En als ik nu aangehouden wordt? Dan heb ik geen kentekenbewijs.‘ 20.000 rupiah meneer (€ 1,60). Geen probleem. Dit alles is geen geheime kennis die mij toevallig ingefluisterd is, het is algemeen bekend. Er is ook een prijs om agent, douane-beambte of ambtenaar te worden. Niet goedkoop overigens maar het verdient zich snel terug. Het is aandoenlijk hoe officials reageren op die filmpjes. ‘De mensen zouden kunnen gaan denken dat de politie hier corrupt is!’ Ach, misschien maakt het de politie morgen iets voorzichtiger en krijg ik mijn spullen wel voor gratis.

De NRA (National Riffle Association) in de VS heeft het voor elkaar; de meest logische wetten om wapenbezit (een heel klein beetje) te beheersen worden geblokkeerd door congresleden en senatoren die grote delen van hun verkiezingscampagnes gefinancierd weten door diezelfde NRA. Wie betaalt bepaalt. Je verkoopt je als behoeder van de belangen van de maatschappij en als je er eenmaal zit ga je voor het eigenbelang. Met door spindoctors opgebakken flut-argumenten kom je een eind en als het helemaal moet kun je altijd nog sorry zeggen. Ach, bij de volgende verkiezingen komt er wel weer geld van de NRA om het imago grondig op te poetsen. Mensen vergeten snel, niet alleen daar. Of het nu om banken, kerken, politici, rücksichtslose multinationals of wat dan ook gaat. Sorry. Ja maar er is een crisis uitgebroken, het bedrijf is leeg gevreten en kapot, levens van mensen liggen in puin, een asielzoeker is dood. Ik zég toch sorry!

‘Hebt u dat nou ook?’ Ik hoor dominee Gremdaat. Het schijnheil lekt er aan alle kanten langs en toch denk ik vandaag hetzelfde. Hebt u dat nou ook? Zo’n periode dat je denkt dat het allemaal nooit meer goed komt. Niet goed met de wereld en dus niet met jezelf. Mijn moeders ongebreidelde optimisme heeft in mij geen wortel geschoten. Waar zij nog elke dag met blijheid door het leven rijdt – rolstoel – vind ik het vaak lastig om, bij alle ellende waarvan ik weet dat die er is, eenvoudig gelukkig te zijn. Haar uitspraak ‘het gaat wel over voor je een meisje bent‘ heeft me vroeger nogal eens geïrriteerd. Bij alle rotzooi ook nog een moeder die platitudes spuide. Het heeft lang geduurd voor ik zag dat achter die luchtige woorden de wijsheid van blij zijn met wat is verborgen ligt. Zij laat het zien, elke dag, en werkt met haar blijheid aan een betere wereld. Nu ik nog. Voorlopig lees ik dat er afgelopen jaar 140 miljard – 140.000.000.000,– euro is uitgegeven aan wapens. Gooi er voor die dip nog maar een paar dagen bovenop.

Lieve groet Frank

Mijnheer Konijn.

Mijnheer Konijn moet het gras maaien en dat valt niet mee als je een groot gazon en alleen maar een schaartje hebt. Al dagen ziet hij er tegenop maar opeens heeft hij een idee.

‘Mijn vriend, mijnheer Beer, mijn goede vriend, die heeft een grasmaaimachine. Die kan ik best even lenen.’

En gelijk gaat hij op weg naar de volgende straat waar het huisje van mijnheer Beer staat.

‘Tja’ denkt hij al lopende, ‘mijnheer Beer is natuurlijk wel een beetje over-voorzichtig met zijn spullen. Dat weet ik wel maar ik ben zijn vriend dus het zal geen probleem zijn’.

‘Dat hoop ik tenminste, altijd dat rare zuinig doen van Beer. Ik ben zijn vriend nota bene!’

‘Hij zou verdikke zijn vrienden gewoon aan laten modderen die Beer, schande.’

‘Je zal zien, die machine wil hij niet uitlenen. Nou, als het zo moet wil ik het niet eens!’

‘Stomme Beer.’

Intussen heeft hij het huis van mijnheer Beer bereikt en belt aan. Mijnheer Beer doet open.

‘Ha mijnheer Konijn, wat leuk je te zien.’

‘Weet je wat jij doet, Beer’ zegt Konijn, zijn kop verwrongen van boosheid, ‘ je steekt die grasmaaimachine maar in je ….’

 

4 gedachten over “Sorry

  1. Dag lieve Frank, oh wat herken ik mezelf in jouw blog! Ik kan nu gaan preken en zeggen: het gaat allemaal weer over, het is tijdelijk, er zijn ook mooie dingen, kijk naar de positieve kanten, enz. enz.enz.enz. Maar daar schiet je niks mee op.

    Waar ik blij van word is het volgende:
    Vrijdag 12 april was ik in de Dom in Utrecht om samen met mensen van goede wil de Vrede van Utrecht te vieren. En het was een feest om daar te zijn. Wat we lazen in de weekbrief “Ethisch handelen vanuit religieus besef” was ook daar de drijfveer. Het was een bijzondere manifestatie.

    Op 11 april 2013 is het precies 300 jaar geleden dat de Vrede van Utrecht werd getekend. Het vredesverdrag betekende een keerpunt in de wereldgeschiedenis. Vrede en vrijheid kregen een kans door onderhandeling en diplomatie. Godsdienst was na 1713 voor het eerst geen reden meer om ten strijde te trekken. De succesvolle aanpak van de Vrede van Utrecht was bovendien een voorbeeld voor het oplossen van latere conflicten

    Er waren honderden deelnemers. Er was zelfs een wachtlijst van belangstellenden: dat zegt toch iets van de bereidheid van veel mensen om echt aan vrede te werken. Inspirerende lezingen werden verzorgd door o.a. de bekende schrijfster Karen Armstrong en rabbijn Soetendorp en er werd veel gedanst, gezongen en muziek gemaakt. Een rabbijn en een joodse vrouw zongen samen een duet in een kathedraal: het kan dus …

    We stelden onszelf levensbeschouwelijke vragen als ‘Wat beweegt jou om het goede te doen? En wat zou je dan willen doen? Wat weerhoud je om het goede te doen, en wat doe je dan?” Dit zijn in diepste wezen ethische vragen. We spraken daar over met elkaar. Daar word ik warm van en geeft me op minder goede momenten kracht om door te gaan.

    Karen Armstrong sprak over de Gulden Regel, “wat Gij niet wilt dat u geschiedt doe dat ook een ander niet”. Niet alles is in wetten te vatten maar in het gebied waarin het gaat om moraliteit doe je een beroep op je ethisch besef. Compassie begint voor mij met de verbinding die ik heb met mezelf, de ander en het Andere. Ik kan zien met de ogen van een ander en me verplaatsen in de ander. En daarin moet ik ook verantwoordelijkheid nemen. De drie V’s van compassie.

    Rabbijn Soetendorp sprak in zijn gebed de wens uit dat we kracht ontlenen aan elkaar, aan ons samenzijn. Het was een geweldig mooie dag. Het was een eer om daar bij te mogen zijn.

    Liefs uit Almelo, maandag vertrekken we naar Matamba in Tanzania. Het is een werkbezoek aan ons project St. Johns Health Centre en een nieuw op te zetten project voor de vele weeskinderen. We hopen in het najaar naar Bali te komen…

    • Karen Armstrong, moeilijke (vind ik) boeken maar o zo interessant en leerzaam. Graag was ik daarbij geweest. Heb een goede tijd in Afrika en tot in Bali. Liefs, Frank

  2. Lieve Frank, Het is al weer een tijdje geleden dat ik je berichten heb gelezen, je hebt al aardig wat meegemaakt sinds je op (of is het in?) Bali woont. Inbraken was je kennelijk al gewend, maar zoals je de niet al te vriendelijke reacties van de bevolking beschrijft verbaasde me toch. Ik dacht dat de mensen in Indonesië en omstreken altijd zo vriendelijk en gastvrij waren. Hier in Frankrijk ervaren we juist het tegenovergestelde, iedereen groet je en wanneer iemand per ongeluk in de weg staat in de supermarkt maken ze al excuses. Wij ervaren dat als een warme deken. Je hond Zoef vind ik prachtig, ik weet niet hoe oud hij is, maar hopelijk wordt hij wat waakser in de loop van de tijd. Onze hond is nu 1 jaar en 1 maand oud en ze begroet iedereen heel hartelijk, dus als er hier ooit inbrekers komen zal ze die ook wel enthousiast begroeten.
    Ik vind je verhaal over Mijnheer Konijn ook mooi, het stemt tot nadenken.

    Lieve groet,
    Sophia

    • Dag Sophia, Dank voor je reactie! Om gelijk maar even iets recht te zetten, die onvriendelijkheid komt niet van de lokale bevolking maar van de toeristen. Tja… vakantie is natuurlijk een inspannende bezigheid en healen al helemaal.
      lieve groet
      Frank

Reacties zijn gesloten.