Kwetsbaar

Lieve Allemaal, 

In 1859 schreef Charles Dickens over de tijden net voor en tijdens de Franse revolutie, een dikke zestig jaar eerder. Het had vandaag geschreven kunnen zijn.

Het was de beste der tijden, het was de slechtste der tijden, het was de eeuw der wijsheid, het was die der dwaasheid, het tijdvak van het geloof, het was dat van het ongeloof, het was het jaargetijde van het licht, het was dat der duisternis, het was de lente van de hoop, het was de winter der wanhoop; we hadden alles te verwachten, we hadden niets te verwachten …

Het zijn nogal donkere tijden en dat komt niet zozeer doordat de kortste dag dichtbij is. Als iets de situatie samenvat is het misschien wel dat we meer dan ooit onze kwetsbaarheid ervaren. Verwachtingen moeten bijgesteld, weinig is zeker. En onzekerheid maakt dat goede voornemens, het staan voor overtuigingen, het volharden in het plan het goede te doen; dat dat alles soms, eerder dan anders, vergaat in een gevoel machteloosheid. ‘s Morgens moedig op weg, een uurtje later struikelen over (alweer) een schaduw. Zonder wat licht op het pad is overeind komen lastig. 

Het is van alle tijden en toch lijkt het of we dit jaar meer dan ooit verlangen naar licht. Kerst staat voor die belofte: dat er licht zal zijn. Niet op een miraculeuze wijze, er zijn doeners nodig. Het verhaal vertelt van de geboorte van iemand die besloot zelf dat licht te zijn en dat ieder daarin kan volgen.

Zo simpel, zo moeilijk.

Waar het lukt dankbaar licht te kunnen geven, licht dat in de eerste plaats onszelf verlicht. Waar het niet lukt met een misschien wel gefluisterd ‘ik probeer het morgen opnieuw’. Nooit alleen, we zijn hier samen.

Ik wens u allen zinvolle dagen en een goed en gelukkig 2022.

Lieve groet, Frank

8 gedachten over “Kwetsbaar

  1. Lieve Frank en Doni, ook wij wensen jullie mooie Kerstdagen en een gloedvol 2022. Liefs ook van Sylvia, Rijk

  2. Lieve Frank en Doni, ook ik wens jullie fijne feestdagen en ’n hoopvol en vredig 2022. Dank voor al je mooie nieuwsbrieven en wensen . lieve groet Marianne H.

  3. Lieve Frank en Doni,

    Dank voor de hoopgevende woorden. Ook wij wensen jullie goede feestdagen en een hoopvol 2022 toe.

    Lieve groet, Anke en Ed

  4. Lieve Frank en Doni,
    Wij wensen jullie ook mooie dagen en een gelukkig 2022. En dat je oog ook weer hersteld, is zeker heel vervelend en lastig. Dank je wel voor alle brieven die je schrijft, waarbij we mogen mee genieten..Veel liefs van ons.
    Yvonne en Rob van de Steeg

  5. Lieve Frank, jij geeft alleen al door je prachtige glascreaties zoveel licht op veel plaatsen ter wereld, ook in ons huis! Dank daarvoor.
    En zelfs als een object breekt, zijn de scherven nog mooi. Overigens is het object in ons huis nog puntgaaf.
    Wij sluiten ons aan bij de miljoenen mensen die regelmatig licht doen schijnen.
    Dank voor je mooie woorden. Dank voor je prachtige werk.
    En we wensen jou en Doni mooie kerstdagen en een liefdevol 2022.
    Liefs van Kees en Truus

  6. Lieve Frank,
    Ik mag mede de oudejaarsdienst verzorgen. Mag ik je uitspraak over ‘morgen probeer ik het opnieuw’ gebruiken? Met bronvermelding uiteraard? Lieve groet en dank voor je inspirerende blogs. Ans en Rex

  7. Lieve Frank,
    Mag ik het stukje over ‘morgen probeer’ gebruiken in de oudejaarsdienst, die ik mee mag verzorgen? Uiteraard met bronvermelding?
    Lieve groet, Rex

Reacties zijn gesloten.