Kami tidak takut

Vergeven is de deur van het slot halen om tot de ontdekking te komen dat jij zelf de gevangene was. *

Lieve Allemaal,

Het gesprek van de dag in Indonesië was voor even de aanslag in Jakarta, het nieuws en de sociale media waren er vol van. Elk bericht vergezeld van #kamitidaktakut – wij zijn niet bang. Misschien kun je wat vraagtekens hebben over de werkelijke gevoelens van mensen die schreeuwen niet bang te zijn; Indonesië sprak zich in overweldigende meerderheid uit tegen terrorisme en het fanatisme waaruit het voortkomt. Het zou Indonesië niet zijn als niet bijzaken nog meer aandacht kregen. #polisigantengsarinah. Heb jij die agent gezien, die knappe agent bij Sarinah? Die schoenen, die schoenen kosten 8 miljoen! (meer dan een dik maandsalaris). En die rugzak, weet jij wat zo’n rugzakje kost? Nog meer!

Maar: “Kami tidak takut”. Wij zijn niet bang; elkaar sterken in een positieve levenshouding.

De wereld, inclusief Nederland, kan er wel wat van gebruiken. Dat de media vooral berichten over wat niet goed gaat is, tot op zekere hoogte, begrijpelijk; het is hun taak ook. Dat politici hun uitspraken en handelen goeddeels baseren op de geluiden die een luidruchtige minderheid produceert begrijp ik niet. Democratie betekent niet dat een ongefundeerde schreeuwpartij evenveel waard is als een weloverwogen, gefundeerd oordeel, democratie is zeker begrip vóór maar geen legalisatie ván onderbuikgevoelens. Een land besturen betekende om vanuit eigen betrouwbaarheid en rechtschapenheid, een op moraal en weldenkendheid gebaseerde politiek te voeren. Met de kamerleden en bestuurders die, intussen losgezongen van de werkelijkheid aan de basis, eerst en vooral hun eigen (partij)belang nastreven zal het niet lukken. Dan maar een PVV light te worden is geen oplossing. Verkwanselen van eigen overtuiging is ultieme onbetrouwbaarheid. Dat doen en vertrouwen vragen is gelijk aan kiezers doorsturen naar de fanaticus die wel meent wat hij zegt. De tweedeling die lijkt ontstaan is nog steeds relatief, ook nu gaan in de peilingen meer dan honderd zetels niet naar de handelaar in angst. De koopman die bang en in paniek compassie, verbondenheid en respect inruilt voor een schijnzekerheid die niets anders is dan een leeg bestaan ontdaan van menselijkheid is nog steeds in de minderheid. Zet in op de stille meerderheid die verbondenheid wel hoog in het vaandel heeft! Kami tidak takut.

Economische tweedeling is niet relatief te noemen. De 62 rijkste mensen op deze aardbol bezitten evenveel als de 3,6 miljard armste bewoners meldt Oxfam. (NRC zoekt het uit en komt tot de conclusie dat die bewering grotendeels onwaar is; het gaat om minstens 78 mensen. Nou NRC: da’s een reuzenverschil!) Hoe die rijken ermee kunnen leven is me niet duidelijk, hoe het bewondering kan opwekken nog minder. De man die een appartement volgestouwd met oude kranten bewoont wordt voor gek versleten, de vrouw die 40 katten houdt op haar eenkamerwoning heet niet goed snik. De man of vrouw die de zin van het leven vindt in het, ten koste van velen, immer vergroten van een berg geld die sowieso niet op te krijgen is heet een role-model. Er is een dodelijke tendens om alles in winst of verlies uit te drukken. We hebben een regering – ik verdenk ze ervan de ze de vraag hoeveel twee plus twee is zullen beantwoorden met de tegenvraag of het hier inkoop of verkoop betreft – die niet anders doet en met die instelling komt elke soort van hulp aan een ander in het gedrang. Zie hoe ontwikkelingshulp uitgekleed wordt, nu weer door oneigenlijk uitgaven aan dat reeds gekrompen budget toe te schrijven. Ik hoop op moed en consequentheid van hen die beter te bieden hebben dan de armoe van de calculator, die weten dat het geluk van elk van ons basis heeft in verbondenheid.                                                     Kami tidak takut.

In Bali bleef de regen maar uit. Zolang ik terug was nog geen druppel gevallen en het werd zorgelijk. Hier en daar vielen waterputten droog en het land schreeuwde om regen. “El Ninjo” roepen is dan leuk maar natuurlijk geen echte verklaring, die hebben de Balinezen zelf gezocht, en gevonden! Het komt door de lasers. Een aantal disco’s en barretjes, meest in het zuiden maar een paar ook hier in de buurt, schijnen ’s avonds met een fel licht, laser zeggen de mensen, in de lucht. Het schijnt feestelijk te zijn en het trekt klanten. En daar komt het dus van, of beter, daar komt het niet van – geen regen. Dat licht maakt de wolken kapot, een kapotte wolk is geen regenwolk en zo zit dat. En toen brandde er een barretje van een Jakartaan ‘spontaan’ af; wilde niet luisteren en weg bar, weg laser. De goden hielpen ook mee. Een lasser – geen laser dus: lasser – in een resort vlakbij maakte een foutje en een deel van het resort ging in vlammen verloren. Van daaruit voorlopig lasser noch laser. En zie, reeds gisteren begon het spontaan te plenzen. De geboorte van een mythe.

Het was wel een goede maand. Na elf jaar dit keer nauwelijks nachtmerries en als het al een keer mis ging was er nabijheid die geruststelling, troost en morgen is. Het gaat goed, het gaat ons goed! We waren kort in Yogyakarta om de bestelde slijpmachine te bekijken; beetje teleurstellend want er moeten echt een paar zaken aan veranderd worden, vooral de motor is niet sterk genoeg. Maar de leverancier moppert niet, gaat het aanpassen, begrijpt het probleem. Alleen wel binnenkort weer naar Java voor controle … De machine naar Bali laten sturen zonder zeker te weten dat het allemaal werkt is geen goed plan. We zijn druk met het ontwikkelen van een collectie voor Studio Ilham. Binnenkort foto’s van nieuwe producten, we hebben er veel vertrouwen in. Kami tidak takut.

Veel liefs, Frank

*Citaat; bron onbekend.

 

2 gedachten over “Kami tidak takut

  1. Dag Frank,
    Het is weer een fraai uit hetlevengegrepen verhaal.

    Heerlijk he die regen! Wij hebben er wat te veel van.

    Fijn dat het jullie goed gaat en dat de nachtmerries een straatje om zijn. Hopelijk verdwalen ze.

    Lieve groet,
    Emmy

  2. Lieve Frank, ik gun je nog veel nachten zonder nachtmerries. Dikke kus X

Reacties zijn gesloten.