Een nieuw huis

 

Lichtpuntje. Verhoging van kosten voor een zorgverzekering impliceert dat er zo’n verzekering ís.

Lieve Allemaal,

Het nieuwe huis is hard onderweg. Alle palen staan, een aantal wanden en het latwerk waarop straks de pannen moeten rusten zijn gemonteerd, 7000 dakpannen zijn besteld. Elke dag erheen, met plezier om wat komen gaat, intussen proberen om in een soms warrige manier van werken overzicht te houden en te zorgen dat het goed blijft gaan. Goede, betrouwbare bouwers maar af en toe zijn er van die kleine dingen waar even niet aan gedacht is. Buitendien; het bouwen hier is deels een ad hoc gebeuren dus ter plekke moet bepaald worden waar dat raam, waar die deur komt. Al met al genieten van een nieuwe, eigen plek in aanbouw en vooruit zien. Meestal wel tenminste.

Rudy Kousbroek (1929 – 2010) heeft het ook over een woning als hij schrijft over “De weg weten in een huis dat niet meer bestaat”. Het gaat dan over Indonesië en, denk ik, een vroeger dat mooi was. Ik bespeur een roerend verlangen in die ene zin. Je weet de weg in een huis dat niet meer bestaat. Fysieke afstand of tijd die verte creëert en veranderingen initieert; ze laten het huis zoals dat bestond niet onverlet. Maar ook dan is er nog steeds de bekende weg in een gebouw dat in denken overeind blijft staan. Mogelijke dissonanten onzichtbaar, onhoorbaar geworden – ook omdat je dat wilt -, de warmte nog haast tastbaar. Ook de geur, die bij toevallig ontmoeten onmiskenbaar dié geur is en zacht verhaalt van ooit, is opgeslagen. Geen plaats om te wonen, wel een rantsoen van rijk zijn dat droefblij op de hand genomen kan worden als iets soms heimwee wakker roept. Dat roepen hoeft niet luid te zijn; een dag of datum, een oogopslag, een korte blik in iemands leven… En Indonesië, zo anders, lijkt heel vaak op Afrika want schoonheid in mensen is overal. Met wat zich zo stevig geworteld heeft in hart en denken, bouwen aan het nieuwe huis.

In mijn halfslaap vraag ik me af wat die motorfiets op mijn erf doet en waarom Dopie niet aanslaat. Het lijkt behoorlijk warm voor de tijd van het jaar; de zomer moet nog komen.  Een lieve vriendin in Johannesburg ligt in het ziekenhuis voor een operatie en ik hoop maar dat het goed gaat. Wil ik ook heen. En straks, eind januari, naar de farm van Esther en Werner maar dat is om de hoek zo ongeveer. Thando schreef een e-mail dat hij uiteindelijk een plaats voor de studio heeft gevonden en is gestart in Pretoria. Een NGO is bereid hem    te steunen en in zijn mail spreekt hij van trots en dankbaarheid en het vaste voornemen ruggengraat te tonen en er hard tegenaan te gaan. Ik wil het gaan zien. Van Cedric hoor ik niets en ik vraag me af hoe het met hem gaat. Morgen maar eens bellen. Slaapzwetend probeer ik mijn gedachten stop te zetten.

Dan word ik weer wakker in het land van altijd zomer. Muji belt. Ooit moest hij, na een zeer ernstig ongeluk, een zware operatie ondergaan maar voor de ziekenhuizen hier is het boter bij de vis. Of eerder eigenlijk; boter vóór de vis. Nu betalen of later deze week doodgaan was zo’n beetje de keuze. Ik had het geluk dat ik wat kon helpen. Nu is hij ingenieur met een redelijke baan en hij belt of ik niet naar Yogyakarta kan komen. De onderhandelingen met zijn aanstaande schoonouders over het komende huwelijk moeten gevoerd en hij wil graag dat ik daar bij ben. Voor ‘het gemak’ heeft hij een simkaart van dezelfde provider gekocht als ik. ‘Praat makkelijker Pak Frank.’ Het waarom is me niet zo duidelijk maar het is wel lief. Bali is warm en een beetje drukkend, we wachten op regen die, wat mij betreft, nog even weg mag blijven. Eerst het huis maar onder dak.

Lieve groet

Frank

4 gedachten over “Een nieuw huis

  1. Een beeldend verhaal Frank,ik ben er weer,heimwee naar Bali, heimwee naar Yogjakarta en dus heimwee naar Chris die in Batavia geboren is.
    Als we terug zijn in Nederland vier ik mijn verjaardag op 9 december met een indische maaltijd. ( in de geest van Chris)
    Succes met je huis, en met de inrichting, ik zie je kunstobjecten al staan.
    Liefs
    Zwaantje

    • Ha Frank…terugkijken en weemoed…verlangen naar eigen thuis…enerzijds, anderzijds…mooie mensen, fout gedrag…kleine dingen, grote gedachten…enz.enz…ze zijn van alle tijden en overal…ook in het moderne jonge welvarende Vathorst…waar gaat het om…is het niet de vraag, waarin zoek en vind ik mijn geluk?

  2. Genoten van je belevenissen met je huis en het aangehaalde zinnetje van Rudy Kousbroek. Het deed me denken aan een gedicht van Rutger Kopland. Ik geef de tekst hierbij:
    Hoor je nog wie ik ben, ben ik het,
    deze zoekende woorden, deze dwalende

    stem in dit huis, hoor je nog waar
    ik woon, luister je en naar wie.

    Ja, zeg ik, ik luister, ik hoor je.

    Maar god zij dank zijn woorden alleen
    maar woorden en is een stem alleen

    maar een stem, is een huis niet meer
    dan een huis. Wat en waar je ook zoekt. Bij het gedicht staat een tekening van Co Westerik ‘Meisje in groen gebreide kleding’.
    Goede voortgang met de bouw gewenst en hartelijke groet,
    Janny Verhoog – Middel

  3. Hallo Frank leuk de foto van je huis ,we zien straks de pannen erop en nemen dan pannenbier (cola).Via mail kunnen we leuk zien hoe het bij jullie aldaar gaat. Hier gaat alles goed, Groetjes en liefs vanuit een nat Nederland Anneke en Kees

Reacties zijn gesloten.