Een nieuw jaar

Lieve Allemaal,

Het is alweer zeven dagen het nieuwe jaar in, niet te laat om u allen hierbij (nogmaals) een goed en gelukkig jaar toe te wensen. Het was een rustige jaarwisseling met weinig, ook hier verboden, vuurwerk. De gouverneur verordonneerde zelfs een uitgaansverbod na elf uur ’s avonds. Zoef de hond wordt gek als het gaat knallen dus (ook) hij was er wel blij mee. Wij lagen om kwart over twaalf, oliebol- en appelflapvrij, in bed.

Januari, lastige maand. Volgende week kennen Doni en ik elkaar vijftien jaar. Iets om blij mee te zijn maar wat behoorlijk botst met andere data. Dezelfde dag is het zeventien jaar terug dat Emmanuel en ik ringen kochten en uitwisselden bij Stellenbosch in de Kaap en tien dagen later ligt die in-zwarte dag alweer zestien jaar achter. Het blijft een tijd van ’s nachts wakker schrikken, van gaan door de kamer en overvallen worden door weemoed bij het zien van een foto, een beeld, een mondharmonica … Toch is het in wezen niet anders dan in andere maanden. Als altijd gaat het erom te leven met wat is: de omstandigheden van vandaag én een schat aan dierbare herinneringen. Die foto’s op de schrijftafel bekijken en een klein moment de blik naar binnen keren. Dwalen door die oneindig grote woning, ontspannen wandelend of woedend stampvoetend door dat huis waar wordt bewaard en gekoesterd. Even maar, er zeker niet gaan wonen. Leven met wat is en daar dankbaar voor kunnen zijn: de dagelijks opdracht die deze weken alleen iets lastiger in te vullen is.

Ik schrijf dit op de nieuwe computer, de vorige, een waanzinsdure Apple laptop, gaf er na drie jaar definitief de brui aan. Drie keer het toetsenbord vervangen heeft niet geholpen, de klachten bleven komen en nu ging ook het beeldscherm op zwart. Voor nu geen laptop meer, blijkbaar zijn de bewegende delen in dit klimaat een probleem. Jammer dat de voorlopige (geringe) verdiensten met mijn nieuwe e-boek daaraan opgingen of, een geluk dat er net voldoende was voor de laptop helemaal dood was? Dat dus!

Intussen zien we het nieuws uit de VS, schokkende berichten met zo mogelijk nog schokkender foto’s. Als kind had ik (en waarachtig niet alleen ik) een grote bewondering voor Amerika die grensde aan jaloezie. In dat land kon alles, daar was iedereen welvarend en in de gelegenheid elke droom waar te maken. “The land of the free.” Dat beeld is al lang bijgesteld. Het blijkt een land waar veel goed gaat maar ook verbijsterend veel mis. Van kampioen democratie zakte het land naar de status van democratisch fors gemankeerd. Intussen is het tot een verdeelde puinhoop verworden. De psychopaat die het huis in brand steekt voor hij de sleutels overdraagt aan de nieuwe bewoner woont nog even in dat witte huis. Ver weg. De bruine ideologie waarvan hij het gezicht is, is dat niet. Een importverbod voor die ‘waarden’ zit er niet in en zou ook niet effectief zijn. We hebben zo onze eigen ‘productie’. Straks in maart is het meer dan ooit opletten.

De komende tijd ga ik verder met schrijven, voor nu even geen glas. De oogoperatie is weliswaar goed verlopen, zo goed zelfs dat ik veraf weer zonder bril kan zien, maar op een of andere manier is diepte inschatten een groter probleem dan het was. Geen idee waar het aan ligt. Het linkeroog was en is bijna blind maar functioneerde net voldoende om diepte te zien. Dat oog is niet veranderd en toch… Ook kleine lettertjes en andere details zijn opeens lastiger, m’n werk wordt er erg vermoeiend door, frustrerend ook. Volgende week weer een afspraak in de oogkliniek.

Ik hoop dat het in mei of juni mogelijk zal zijn naar Nederland te reizen. Als dat lukt wil ik daar dan een tentoonstelling organiseren met alle werk dat er intussen is. Het kan geen uitverkoop heten maar iets speciaals wil ik wel gaan doen. En alle dit jaar gecancelde workshops, ik hoop  dat ook die dit jaar gewoon door kunnen gaan.

Lieve groet, Frank       

4 gedachten over “Een nieuw jaar

 1. Lieve Frank, allereerst ook mijn beste wensen voor het nieuwe jaar. Laten we hopen dat er weer beetje rust gaat komen! Alhoewelllll??????
  Dank voor je mooie verhaal. Je kan zo mooi schrijven.
  Dat met je oog ken ik. Heb ook paar jaar geleden `n oog correctie(staar)gehad en O, wat werd mijn wereld weer helder en kleurrijk en kon ik weer ver kijken. Maarrrr helaas van dichtbij ,slecht(:. Ik kon nog altijd van dichtbij goed zien, maar daar heb ik nu echt `n leesbril bij nodig
  In ieder geval met auto rijden helemaal goed. ik kan ook de borden van ver weer goed zien. En daar ging het toch wel om.
  Frank hoop dat jouw reis naar Nederland weer door kan gaan. Weer iets om naar uit te kijken.
  ik wens je heel veel goeds. Hou vol en ga fijn door. `n lieve groet van Marianne Hoogenboom

 2. Lieve Frank,

  Ook jij de beste wensen voor het nieuwe jaar, hopend dat de richting van een ‘normale’ samenleving weer gevonden kan worden.
  Het verleden kan bij tijd en wijle als een onaf deel van je leven worden ervaren. Soms als een stabiel element, vaak ook als een onevenwichtig stuur.
  Mijn binnenkort te verschijnen nieuwe boek heeft een uitspraak van de Amerikaanse schrijver L.P. Hartley als motto: Het verleden is een vreemd land.
  Dat zegt alles, denk ik …
  Lieve groet, ook van Anke,
  Ed

 3. Deze maand denken we dan dus een beetje extra aan jullie. Weet dat maar.
  En politiek is inderdaad uiterste waakzaamheid geboden.
  Beste met je oog.
  We kijken ernaar uit dat je weer een keer naar Nederland kunt komen.
  Liefs van ons allebei,
  Truus

Reacties zijn gesloten.