Licht

Lieve Allemaal,

De verschrikkelijke rode puntmutsen waarmee het personeel bij de supermarkt zich elk jaar belachelijk moet maken zijn nog steeds niet gesignaleerd, ze zitten nog in de doos neem ik aan en het is de vraag of ze eruit komen. Bali heeft even wel wat anders te doen. Galungan, het feest van de voorouders die op bezoek komen én van dankbaarheid voor het ontvangene in de afgelopen tijd, is net achter de rug. Thanksgiving voor Balinezen. De penjors (zie foto) die daarbij horen staan er nog en blijven staan tot na Kuningan, net na kerst, weer een feestdag omdat de voorouders dan teruggaan naar hun normale verblijfplaats. Een Balinees leeft in een sterke verbondenheid met wat vóór hem was, het geeft hem wortels maar het zit, helaas, vleugels nogal in de weg.

IMG_1742

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Buiten wat lullige slingers en hoedjes bij de supermarkt en een paar producten die met heel veel goede wil “kerstachtig” genoemd kunnen worden, merk je hier niet dat kerst om de hoek is. Ze hebben er niets mee en dat is begrijpelijk, de staaltjes die het westen heeft getoond doen vermoeden dat overtuiging toch vooral iets was voor thuis bij de kachel of zondags in de kerk. Het hielp weinigen over de brug.

Het is wel handig dat Maria juist in die dagen was uitgerekend, zo kon de kerk een heidens feestje, minus al te exorbitante gebruiken, annexeren. Wellicht zag ze in de geboorte óp die dag ook weer de hand van god? De donkere dagen voorafgaand aan de komst van licht; ijzersterke metafoor en geen last met heidenen die hun zonnewende feest niet op wilden geven. De zin van alles is nogal ondergesneeuwd onder boom, glitter, veel eten en cadeaus. In Europa helpt de natuur een handje het onderliggende beeld te vatten, hier moeten we het zonder zulke vingerwijzingen doen, het is vandaag de langste dag. Veel maakt het niet uit denk ik. Donker hoef ik niet te zoeken, het is in de wereld veel te ruim voorhanden en, soms, in eigen hart (beperkt hopen we dan) ook beschikbaar. De behoefte aan licht in zulk donker is, denk ik, niemand vreemd. Het gaat niet aan de exclusiviteit te claimen maar waar ik vandaan kom is kerst een gelegenheid de geboorte van licht te vieren.

Cadeaus (van de Balinezen valt op dit vlak helaas niets te verwachten), lekker eten (maar alsjeblieft niet in die restaurants die toeters en hoedjes al klaar hebben liggen), gezelligheid en een kerstboom (als het maar niet zo’n glitterlawaaimuziekding is als hier in de Mall), het kan er allemaal wel bij lijkt me maar de viering van waar kerst werkelijk om gaat vindt binnenin plaats, en is niet gebonden aan een jaargetijde. Alle dagen kerst ís wat veel maar het kan niet de bedoeling zijn vol bewondering en aanbidding aan een kribbe te staan en na een paar dagen het kind aan zijn lot over te laten.

Ik wens u dat kerst een moment mag zijn van het vieren van licht en liefde. Dat liefde u moge omringen, dat licht en liefde vanuit u naar anderen mag schijnen. Dat u in het nieuwe jaar de moed en de kracht vindt om het verschil te maken, waar u kunt, waar dat nodig is. Dat u, juist nu, ongeacht overtuigingen, licht wilt ontvangen en brengen in duisternis.

Lieve groet, Frank

7 thoughts on “Licht

 1. Frank wij wensen jou ook hele mooie Kerstdagen en een goed en gezond 2015.
  Lieve groet,
  Ben en Riet

 2. Al het goede voor het komende jaar, alhoewel we kunnen voorspellen dat dat niet helemaal zal lukken. Het gaat echter om de intentie. Hoop ……..doet leven !
  Mooie dagen en een groet voor Frans aannemende dat je hem zal ontmoeten.

  Lieve groeten,

  Johann 7 Emmy

 3. Lieve Frank
  Hartelijk dank voor je wensen.
  Wij wensen ook jou heel fijne Kerstdagen en voor 2015 veel geluk en voorspoed.
  Groeten en liefs
  Ed en Joke

 4. Lieve Frank,

  Dank voor alle geweldige blogs in het achterliggende jaar, waar we weer zo van hebben genoten!!

  Dank voor je mooie wensen; dat is wat we ook jou toewensen!
  Het verschil maken.. Licht brengen en ontvangen! O zo nodig!
  Goede jaarwisseling en tot volgend jaar,
  Liefs van ons beiden,
  Hen&Jet xx

Reacties zijn gesloten.